El Grup Instrumental interpreta hui obres per a teatre de Joan Cerveró en el festival Serenates
El Grup Instrumental repassa la biografia musical del seu director, Joan Cerveró, amb un concert integrat per obres seues titulat ‘Minimal & Theater Music’, que comptarà amb la intervenció de la Societat Musical L’Artesana de Catarroja i que forma part del festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i CulturArts. El concert, hui dimecres, a les 22:30, en La Nau.
“En general es tracta de músiques que tenen l’origen en l’escena, dirigides en el seu moment per Carles Alfaro, a excepció de les peces Música d’aigua, Paris i Tosca-remix, aquesta última una estrena absoluta. El minimalisme, última tendència important de la postmodernitat musical, ha estat una de les majors influències en les meues composicions”, explica Cerveró.
A més d’integrar la banda, en referència als orígens tant del Grup Instrumental com del seu director, el concert ret homenatge als autors que els han “inspirat i acompanyat en aquesta aventura musical, referències fonamentals” de la seua manera d’entendre la música.
“Incrustades” entre les obres de Cerveró, el Grup presenta diversos fragments de música clàssica: l’adagi del Concert per a piano en sol major de Maurice Ravel, el larghetto del Quintet per a clarinet de Mozart i el coral Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ, BWV 639, de Johann S. Bach, a més d’un fragment de Dream de John Cage.
Música d’aigua, inspirada en un poema homònim del poeta valencià Jaume Siles, es va estrenar en el festival Ensems de 1986, “una música hereva del minimalisme dels 70 i de la poètica i el pensament de John Cage”.
Waltz und Tango pertany a la banda sonora de l’obra Woyzeck, de Georg Büchner, dirigida per Carles Alfaro el 1993 i estrenada a l’Espai Moma, una peça “plena de suggeriments a la música de l’Europa d’entreguerres”.
El Grup interpreta un fragment de la música del ballet Shuei, produït i interpretat per la companyia Vianants de Gracel Meneu, que va suposar “l’inici d’una nova època de la dansa valenciana i que va ser seleccionada per a la Biennal de Joves Creadors del Mediterrani celebrada a Bolonya (Itàlia) el 1989”.
Entre els porcs és una música per a escena de l’obra A place with the pigs del sud-africà Athol Fugard, dirigida també per Carles Alfaro el 1989 i interpretada per Pep Cortés i Neus Agulló. “En aquest cas s’escolten els sons dels porcs barrejats amb una petita peça de violí, transformat mitjançant l’electrònica, i que acaba amb la interpretació de l’himne nacional rus”.
El Grup ofereix un part de Paris –“sense titlla”–, una obra encarregada per al festival Tramesa d’Art a favor de la Creativitat que dirigia Josep Pérez Montaner i que es va celebrar al Palau de la Música de València el 1987. Va tornar a interpretar-se en la Biennal del Mediterrani a Barcelona”.
L’altre món “és una selecció de músiques preses de la banda sonora de Càndid o l’optimisme, de Voltaire, dirigida també per Alfaro i que es va presentar a diversos teatres de l’estat espanyol. La partitura va obtenir el premi nacional de composició per a escena Daniel Montorio que atorga la SGAE, únic en la seua especialitat”.
Estances és el resultat de la música d’escena de L’escola de les mullers, de Molière, dirigida per Alfaro i interpretada, entre altres, per Lluís Homar, Cristina Plazas i Joan Carreras. Va ser estrenada al Teatre Nacional de Catalunya el 2003 i es basa en un procediment molt utilitzat en la música escènica, el leit-motiv. L’obra es va presentar, amb una nova versió adaptada per a concert, el 2012 com a coreografia per al Ballet de Teatres de la Generalitat.
La peça que tanca el concert, Tosca-Remix és un exercici de novetats, ja que hi planteja un diàleg entre la banda de música, el Grup Instrumental i unes intervencions de DJ i percussió, “amb el procés de producció, d’interpretació, gairebé en directe”.
“Per fer-ho, es transformarà, es barrejarà, s’improvisarà, es produiran inesperades situacions musicals que seran ‘extretes’ d’una marxa de processó basada en temes de l’òpera Tosca. L’obra pot ser una veritable bogeria, un experiment creatiu, una aventura que segurament marcarà una nova direcció en la nostra manera de percebre la música com a creació que és, com sempre, imprevisible”, conclou Cerveró.
L’entrada al concert és gratuïta, i la invitació cal arreplegar-la a la consergeria de la Nau a partir d’una hora abans de l’espectacle.
•Dimecres, 3 de juliol
•22.30 hores
•Centre Cultural La Nau (c/ Universitat, 3)
Data d’actualització: 3 de juliol de 2013 07:3