Coneix la Banda

La història de la Banda Simfònica l´Artesana de Catarroja es remunta a 1888. Esta data està lligada a la possible existència d’activitat musical en la població de Catarroja. Moltes són les que van existir després de l’aparició de la Banda, com ara La Protectora, La Primitiva, La Musical, La Música Nova, La Filharmònica, la Progressiva i l’actual denominada i coneguda com l´Artesana, de la qual s’afirma en la major part de biografies que es va fundar amb aquest nom el 6 de Gener del 1928.

En la seua llarga trajectòria musical ha oferit nombrosos Concerts, Certàmens, Festivals… Esta Banda està avalada amb un total de 23 Primers Premis, 13 Segons Premis i 7 Tercers Premis, en els diferents Certàmens en què ha participat al llarg de tota la geografia espanyola.

Entre els seus nombrosos premis cal destacar el màxim guardó que la Banda obté en 1982, després d’aconseguir un PRIMER PREMI I MENCIÓ D’HONOR en la Secció Especial B del Certamen Internacional Ciutat de València.

Entre altres nombrosos premis amb què la l´Artesana ha sigut guardonada es poden destacar el PRIMER PREMI en el Programa de Televisió Espanyola ‘Gente Joven’ en 1988, sent el seu director D. Salvador Chuliá; PRIMER PREMI en el Certàmen Ciutat de Requena en 1992, davall la batuta de D. Alvaro Albiach; PRIMER PREMI en el Certàmen Internacional Ciutat de València en 1995, sent el seu director D. José Manuel Miñana i el més recent PRIMER PREMI en el IV Certamen ‘Villa d´Alginet’ en 2007, sota la direcció de D. Eduardo Tarín. Cal destacar la grabació de diferents L.P i CD´S, junt amb les aparicions televisives des de la seua existència. I els mes importants i actuals premis aconseguits per la Banda Sinfónica, ja que en l´any 2011 va conseguir un doblet históric en la nostra societat, alçant-se amb el PRIMER PREMI I LA MENCIÓ D´HONOR del Certamen Provincial de València i el PRIMER PREMI I LA MENCIÓ D´HONOR del Certamen de la Comunitat Valènciana, sota la direcció de la Directora Beatriz Fernández.

Moltes són les grans figures musicals, dins del món bandístic, orquestral , compositiu i didàctic, que han nascut en esta Banda, i que actualment formen part de les grans orquestres, bandes i conservatoris de tota Espanya i de l’estranger.

Han sigut directors convidats: D. Enrique Gosp, D. Arturo Montes, D. Salvador Prades, D. Bartolome Raga, D. Manuel Enguidanos, D. Fernando S. Manzaneque, D. Antonio Alapont, D. José Guillem, D. Rafael Sanz, D. Francisco Fores Asensi, D. Miguel Morella Asins, D. Antonio Martínez, D. Jaime Doménech i D. Pedro Giménez.

En tota la seua llarga vida d’existència, han sigut Directors Titulars: D. José Manuel Izquierdo, D. Antonio Claverol, D. Salvador Chuliá, D. Alvaro Albiach, D. José Manuel Miñana, D. José Angel Zahonero, D. Pascual Balaguer, D. Pascual Peris, D. Josep Martí i D. Eduardo Tarín, Dª Beatriz Fernández Aucejo, D. Enrique Sapiña García i D. José Pascual Arnau Paredes.

En l’actualitat i desde de octubre de 2020 es el seu director D. Ximo Arias Botías.

Actualment la Societat Musical l´Artesana de Catarroja, compta amb una Banda Simfònica, una Banda Juvenil, una Escola de Música, una Coral Juvenil, creada en 1981 amb el nom de l’insigne mestre ‘Antonio Claverol’, i una Orquestra Simfònica, constituïda en 1994.