El passat dia 26 d’octubre es va celebrar en els locals de la Socidad Musical l`Artesana, el 1a APLEC DE MUSSICS DE L`EMPASTRE. acte organitzat pel forum Catarroja i del qual vos adjuntem una nota de premsa

Des del carrer se sent L’Empastre. La Societat Musical L’Artesana de Catarroja no es resistix al valor de la memòria i es desdejuna en diumenge un pasadoble. Al saxo i a l’acordió, Francisco Bort i Pasqual Peris, dos excomponents de la quasi centenària banda L’Empastre. En 1956, Peris va ingressar en l’agrupació originària de Catarroja. 25 anys va estar lligat a esta formació artística, la primera en el seu gènere, que va exportar el poupurrí musical d’estil humorístic a Amèrica Llatina, Europa i nord d’África.

Al primer Aplec de Músic l’Empastre s’han sumat este últim diumenge d’octubre, les llàgrimes d’alguns dels 35 integrants reunits. Procedents de Catarroja, Beniparrell, Picassent Torrent, han vingut a donar la nota. Al llarg d’estos cent anys, van tocar de memòria partitures festives que van encaixar a la perfecció en les atraccions del moment.

 Corria l’any 1915, quan els primers músics de la banda, van començar a interpretar concerts amb una certa càrrega còmica. Gràcies a Rafael Dutrús, el Llapisera, en 1930, a l’Empastre s’unix l’espectacle taurí i les cèlebres ‘xarlotades’. Amb esta bolla de toreig buf, desembarca en arenes, platós televisius i festes majors, una fórmula d’èxit que s’apaga amb el canvi de mil·lenni.

D’eixos records sonors, Juan Artola, membre de l’entitat cultural Fòrum de Catarroja, es declara un enamorat a l’ús. I mogut per este enamorament ha reclutat socis per a l’acabada de crear comissió “Un tall d’empastradors”. Preparaven al detall el programa per a celebrar el centenari, perquè com el mateix Artola reconeix, hi ha molt que agrair a la banda que va portar la marca de Catarroja a tres continents. ‘Una llavoreta que no pot passar desapercibida’, remarca el seu president. A la comissió li han eixit fins a espónsors.

En el pròxim ple municipal, es declararà el 2015 com a Any del Centenari de la fundació de l’Empastre. L’Alcaldessa del municipi, Soledad Ramón, ressalta que l’agrupació va posar el nom de Catarroja en el mapa.

L’any que ve, arribaran els homenatges: La declaració institucional protegida per la Diputació i la gala a càrrec de l’Ajuntament de l’Horta. A la Unió Musical i al Conservatori també li arribarà el seu torn en el capítol de reconeixements. La presentació del llibre documental i l’exposició apadrinada pel Museu d’Etnologia de València, afegirà testimonis de primera mà. Gravacions d’un empastre molt ben orquestrat.

Mª Lo Gradolí. Catarroja, 26-10-2014

Cartel del 1er Aplec de Musics de l`Empastre

Cartel del 1er Aplec de Musics de l`Empastre

 

 

 

 

Intervencions musicals: Paco Madrid Calonge cantant imitant Dyango, Pascual Peris a l’acordió i Francisco Bort en el saxo

Intervencions musicals: Paco Madrid Calonge cantant imitant Dyango, Pascual Peris a l’acordió i Francisco Bort en el saxo

 

Músics de el Empastre cantant el Adios amigo que tant d’exit va tindre.

Músics de el Empastre cantant el Adios amigo que tant d’exit va tindre.

Al salo d’assajos de la banda, l’alcaldessa Soledad Ramón informant dels actes de l’homentge als musics de la banda El Empastre. Darrere  el President de l’Artesana, el cap de la comissió Juan Artola i el President del forum Vicente Diego

Al salo d’assajos de la banda, l’alcaldessa Soledad Ramón informant dels actes de l’homentge als musics de la banda El Empastre. Darrere el President de l’Artesana, el cap de la comissió Juan Artola i el President del forum Vicente Diego

Panoràmica de la taula, abans de començar l’esmorzar. A l’esquerra de blau José Marí Asins el músic actualment de major edad.

Panoràmica de la taula, abans de començar l’esmorzar. A l’esquerra de blau José Marí Asins el músic actualment de major edad.

empastre02